Het verleden van christelijke korfbalvereniging Animo gaat al ruim 70 jaar terug. Sinds de oprichting op 24 mei 1948 is Animo een begrip in Geldermalsen en omgeving. Vele mensen kennen Animo en dragen de vereniging een warm hart toe. Via enkele omzwervingen in de gemeente heeft Animo in 1984 haar huidige clubhuis en grasvelden op sportpark Hoge Weide in gebruik genomen. Sinds augustus 2002 is Animo ook de trotse eigenaar van meerdere kunstgrasvelden.
Dat het blauw/wit gestreepte shirt van Animo een begrip is in Geldermalsen, blijkt wel uit het feit dat de jeugdafdeling de afgelopen jaren hard is gegroeid. Inmiddels speelt Animo met circa 20 senioren- en jeugdteams in de competitie, waarbij alle selectieteams in het wedstrijdkorfbal uitkomen. Een bovengemiddeld grote korfbalvereniging voor een gemeente met een omvang als die van Geldermalsen.
Oprichting
“Op maandag 24 mei 1948 kwamen enige leden des Jongens en Meisjesvereniging bijeen om te komen tot oprichting van een Christelijke Korfbalclub in Geldermalsen”. zo beginnen de eerste notulen van onze korfbalvereniging.
Uit de notulen blijkt dat de onder andere dat de contributie voor de leden bepaald werd op 10ct per week en dat er langer gesproken moest worden over inleggeld van één gulden
Tijdens de oprichtingsvergadering werden 2 duidelijke opdrachten aan het bestuur, bestaande uit voorzitter E.G. van Niekerk, secretaris G.J. van Brenk en penningmeester mejuffrouw J. Versluis gegeven. De secretaris zou contact opnemen met de Christelijke Korfbal Bond in Amsterdam, terwijl de voorzitter zou proberen geschikt terrein te vinden.
In de tweede vergadering, waarbij negentien leden aanwezig waren, kwam de naam Animo al meteen naar voren. De clubkleuren werden bepaald op een wit shirt met een oranje driehoek waarin de naam Animo stond en een blauwe broek/rok.
Vooral in die beginperiode kostte het vinden van een geschikt terrein veel moeite. Omdat dit alles niet zo vlot verliep sprak het bestuur van Animo zelfs met het Culemborgse SGV over medegebruik van de velden. Maar uiteindelijk kon voor een bedrag van 100 gulden per jaar toch een weiland worden gehuurd, waarop gespeeld kon worden.
SGV was, in november 1948, de eerste tegenstander van de Geldermalsense ploeg. De uitslag van deze wedstrijd was 1-1.
In de beginjaren vijftig had Animo sportief gezien veel succes. De ploeg stootte vanuit de derde klasse door naar de eerste. Maar toch werd het in 1952 een kritiek jaar. Het ledenaantal liep flink terug en financieel kon de club het allemaal nauwelijks meer bolwerken. Maar met een geweldige inzet wist het toenmalige bestuur onder leiding van voorzitters G. van Mourik en E.G. van Niekerk het toch te redden.
Nieuwe lente
De terugloop van het aantal leden werd pas onderbroken met het in gebruik nemen in 1964 van een speelterrein aan de Rijksstraatweg. Het ontbreken van een kleedruimte maakte die locatie echter al snel ongeschikt, maar voorlopig zat er niets anders op voor de vereniging die op dat moment onder leiding stond van voorzitter J.D.P. van Merkerk. Op die plaats werd dan ook het 20-jarig bestaan gevierd met een jeugdtoernooi en een feestavond. Het aantal leden steeg naar 35, omdat er gestart was met een jeugdafdeling.
“Kleedlokalen waren er niet, het omkleden gebeurde in schuren bij een boer, die bij het korfbalveld woonde (een schuur voor de dames en een schuur voor de heren). Hier werden ook de korfbalattributen opgeborgen en wij maar zorgen goede maatjes te blijven met deze boer.”
Oud-voorzitter Gerrit van Mourik
Doorbraak
Seizoen 1970-1971 kende een primeur, want voor het eerst deed er een juniorentwaalftal mee aan de competitie. Zij hadden het in dat seizoen erg moeilijk gehad en eindigden op de laatste plaats.
In 1971 kwam de grote doorbraak. Het speelveld werd verplaatst naar de Emmalaan en daar had Animo voor het eerst beschikking over een kleedruimte in een aan het veld grenzende gymnastiekzaal. Het ledenaantal steeg mede daardoor flink en in 1973 al tot 75.
In de tweede helft van de jaren zeventig wordt ook een start gemaakt met het Schoolkorfbaltoernooi. Hierdoor maken jaarlijks een groot aantal basisschoolleerlingen kennis met korfbal.
Eind jaren zeventig ging een grote wens van Animo in vervulling. In de voormalige Jan Harmenshofschool kon een klaslokaal tot verenigingsonderkomen worden ingericht. Dit was echter van korte duur…
“Het heeft een groot aantal jaren geduurd voordat uw vereniging voor de wedstrijden de beschikking had over een goede sportaccommodatie. Voor de zaalwedstrijden was u zelfs aangewezen op de gastvrijheid in nabuurgemeenten.”
Oud-burgermeester van Geldermalsen, S.W. van Schaik
Een definitieve stek
De vreugde verdween snel toen in 1981 het lokaal van de voormalige Jan Harmenshofschool in vlammen opging, toch kwam later dat jaar de ingebruikname van de velden op sportcomplex De Hoge Weide als geroepen. Het complex, gelegen aan de Randweg, werd voor Animo de definitieve stek. Met 150 leden werd in 1983 het 35-jarig bestaan gevierd.
Met de bouw van een kantine, welke in april 1984 werd geopend, had Animo eindelijk een eigen onderkomen.
De volgende positieve wijziging kwam in 1989, toen in Geldermalsen sporthal De Randhorst werd geopend. Voor het eerst sinds het bestaan kon Animo zowel op het veld als in de zaal thuiswedstrijden in het eigen dorp afwerken. De locatie van de sporthal naast het korfbalveld was voor Animo ook ideaal.
Shirtreclame werd ook in de korfbalsport toegestaan en daardoor kregen in 1989 het 1e en 2e team van Animo shirts met het logo van de fa. Van Rijsbergen. Vele teams en vele sponsors volgden.
Het 200ste lid, Animo is een grote vereniging
Tot verdriet van sommigen en vreugde van velen verdwijnt het middenvak in 1991. Het veldteam is geen twaalftal meer, maar net als in de zaal een achttal. Het is niet meer nodig bij de overgang naar de zaal nieuwe teamindelingen te maken, vanwege het aantal spelers per team.
In 1998 werd tijdens het 50-jarig jubileum het 200ste lid gehuldigd. Animo’s 50ste verjaardag werd gevierd met een volgens eigen zeggen legendarische feestweek met voor iedereen wat wils met onder andere een miss/misterverkiezing, een jubileumtoernooi waarbij ook de allereerste tegenstander van Animo aanwezig was (SGV), een korfbalmasters onder leiding van korfbaltoppers, een schutterstoernooi, een bierestafette, een zeskamp, een klaverjasavond, een bingo, een playbackshow, een zwemfestijn, een receptie en een afsluitende feestavond.
“Op dit moment is onze vereniging aan het groeien.
Dit houdt in, dat we steeds meer een beroep moeten gaan doen op de leden, ouders en bekenden van onze leden om onze vereniging in stand te houden. Maar zeg nu zelf, de voldoening is vele malen beter. Gelukkig gaat het groter worden gepaard met een toenemende mate van gezelligheid (of is het andersom?), zodat het voor iedereen duidelijk is, dat Animo een geweldige vereniging is!”Oud-voorzitter Gerard van Dommele
Nieuw millennium, nieuw elan
De jeugdafdeling van Animo groeit flink in de negentiger jaren en die tendens wordt doorgezet in na de millenniumwissel.
Ook wordt er een grote verbouwing gerealiseerd op het sportterrein van Animo, want in 2002 ruilt Animo het natuurgras in voor 2 kunstgrasvelden wat veel verenigingen in die tijd ook deden. Niet heel veel kapotte knieën later door het schuiven over het nieuwe kunstgras, komt er een nieuw moderniseringsplan vanuit de KNKV. De bond stelt in 2004 de kunststofkorf verplicht, zodoende verdwenen de goede oude rieten manden van het toneel en kwamen de gele kunstkorven ervoor terug.
Voorzitter Gerard van Dommele zwaaide in 2004 af en Animo kreeg voor het eerst in de geschiedenis een duo-voorzitterschap. Dit werd in gevuld door Hans Ruitenbeek & Willem de Bruin.
Ook sportief ging het Animo voor de wind. Met name de prestaties van de jeugd vertonen een opgaande lijn. Hetgeen resulteerde in het uitkomen in de hoofdklasse door de C1 in 2003 (in de zaal) en later ook op het veld (2004 en 2005). De D1 speelde in de zaalhoofdklasse in 2005 en de B1 in 2007.
In 2007 wordt het dertigste schoolkorfbaltoernooi georganiseerd met een recorddeelname van 59 teams en circa 600 kinderen.
2011-2020
Binnenkort meer over deze fase.
Over C.K.V. Animo
De in 1948 opgerichte Christelijke Korfbal Vereniging Animo is een blauw-wit begrip in Geldermalsen. Met ruim 20 teams in competitie en talloze (jeugd-)activiteiten buiten het korfballen om is Animo de plek voor jong & oud!
We zien je snel!
Contact
-
Sportpark Hoge Weide
-
Randweg 5
-
4191 NN Geldermalsen
-
0345-574898