, ,

Matige derby laat zowel Tiel’72 als Animo in ongewis

9 en 16 april stonden roodgloeiend in de agenda nadat Animo en Tiel’72 zich plaatsen voor de play-offs voor promotie naar de 1e klasse. Het vooruitzicht van een dubbele derby tussen beide ploegen deden de hoofden in Tiel en Geldermalsen op hol slaan. 9 april in Tiel, 16 april in Geldermalsen. Met nieuwsgierigheid werd er uitgekeken naar de bekendmaking van de speeltijden want met een uitwedstrijd voor zowel Animo 1 als Animo 2 was een goede tijdverdeling cruciaal om alle reserves op de juiste plek te krijgen. Dat viel nog tegen want bij Animo 2 konden er gedurende week al 2 namen afgestreept worden waardoor de spoeling dun werd.

Animo 2 trok zich echter niks aan van de gemiste krachten want om 13.15 uur werd er een zege geboekt tegen tegenstander Tilburg 3 (16-20) en heeft het 2e een goede uitgangpositie om degradatie te ontlopen als het volgende week weer de wedstrijd over de streep trekt in Geldermalsen tegen dezelfde tegenstander. Even rust in de tent en daarna afreizen naar Tiel om het vlaggenschip te ondersteunen. De vaste thuishaven van Tiel’72, de Westroyenhal, zal niet beschikbaar geweest zijn voor de eerste van twee cruciale derby’s waardoor er uitgeweken moest worden naar de Betuwehal. Zonder gein en zonder schuld bij Tiel’72 maar deze hal is eigenlijk ongeschikt voor dit soort wedstrijden, puur vanwege de ruimte rond het veld. De meter uitloop aan weerszijden van het veld met vervolgens een muur is op zijn zachtst gezegd een beperking te noemen omdat het de mogelijkheid om een bal binnen te houden er bijna niet is. De nieuwe oranje-witte bal stuitert ook flink door waardoor dergelijke situaties hachelijk te noemen zijn als een speler ervoor kiest om de bal binnen te houden in Betuwehal. Maar goed, het zij zo.
De hal was voorafgaand goed gevuld aan Tielse zijde want er waren wat mooie affiches die langskwamen. Animo had duidelijk last van Festivate want de blauw-witte opkomst viel tegen. Laten we hopen dat dat volgende week anders is. Nadat Rust Roest 3 (tegenstander van Animo 2 in de reguliere competitie) korte metten maakte met de ongeslagen status van Tiel’72 2 was het dan eindelijk zover dat de deel 1 van de burenruzie mocht beginnen.
Na een lastig begin waarbij Tiel’72 de eerste aanval snel zag stranden en Animo de bal over de zijlijn smeet was de spanning er een beetje vanaf bij de uitploeg. Animo begon scherper aan de wedstrijd dan de tegenstander en stond eigenlijk vrij snel op een 0-3 voorsprong waardoor het even stil werd aan de oranje-zijde in de hal. Maar het stokte, beide ploegen leken verlamd door de wedstrijdspanning en brachten een schotloosheid aan het daglicht waarbij je af moest vragen of het doel van het spel wel het scoren van doelpunten was. Achteraf gezien had Animo een zorgeloze avond kunnen hebben als men op dat moment door kon drukken. Het gebeurde niet waardoor Tiel’72 het eerste doelpunt liet noteren (1-3), Animo pareerde (1-4) maar kon daarna nauwelijks imponeren. Dat was ook aan de andere zijde zo. Het was kei- en keihard werken voor beide ploegen om de bal door de korf te krijgen, maar de thuisploeg keerde nog voor rust terug in de wedstrijd want de heren van Tiel’72 pakten de handschoen op. Bij een 4-4 (ja, je leest het goed) ruststand werd door beide ploegen de kleedkamer opgezocht en kon het publiek even een frisse neus halen in de hoop op een betere tweede helft.
Die kwam er gelukkig, want Tiel’72 opende de score vrij snel en kwam daarmee ook op de eerste voorsprong in de wedstrijd. (5-4) Dat liet Animo niet over de kant gaan en de blauw-witte brigade nam het initiatief weer over in de score maar kon zich maar niet losrukken van de tegenstander. Evenals dat Tiel’72 zich niet kon oprichten. Het was eigenlijk als twee boksers die in de 12e ronde tegen elkaar aanhingen zonder dat men nog echt rake klappen uit kon delen. Worsteling, maar dan op korfbalgebied. Het bleef echter wel spannend, waarbij elke bank bad voor de opstandig van zijn of haar ploeg. Ook het inbrengen van wissels aan beide zijden brachten niet de kanteling in de wedstrijd die aan de zijkant gehoopt werd. Toch werd er op 7-9 een gaatje gemaakt door Animo dat uiteindelijk 6 doelpunten uit vrije ballen en strafworpen mocht scoren. Tiel’72 bleef echter aanhaken totdat Animo voor het eerst sinds de 0-3 op een voorsprong van 3 doelpunten kwam (9-12). Tiel’72 bleef echter vechten en tekende vervolgens voor 2 afstandsschoten waardoor de slotfase toch nog spannend werd (11-12). Er lag ineens een remise of zelfs meer voor het grijpen voor de thuisploeg dat het momentum leek te hebben. Het was echter Laura die anders bepaalde, want na louter doelpunten uit haar handen vanaf de strafworpstip en uit vrije ballen viel dan toch eindelijk een afstandsschot en werd de eindstand bepaald op 11-13. Een zege voor Animo!

Hiermee gaat Animo met een voorsprong de tweede wedstrijd in, volgende week in Geldermalsen. De vraag is echter of beide ploegen wijzer geworden zijn van deze wedstrijd die nauwelijks representatief was voor de kracht van beide teams. We kunnen in ieder geval zeker weten dat er komende week minimaal 1 ploeg beter voor de dag zal komen dan deze editie. Voor nu in ieder geval twee trainingen om de vizieren scherp te stellen, want het moet beter komende week. Met slechts 2 doelpunten die Animo voorloopt op Tiel’72 wordt het nog een bijzonder heet avondje in De Randhorst. Zorg alsjeblieft dat je erbij bent komende week om Animo naar de 1e klasse te supporten!

Het play-off programma ziet er zo uit op 16 april:

14.00 uur: De Vinken 2 – Animo 3
18.30 uur: Animo 2 – Tilburg 3
19.45 uur: Animo 1 – Tiel’72 1

Tot zaterdag!