, , ,

Animo goedgemutst aan het Kerstdiner

Vandaag starten we met twee gezichten, want elke week heeft natuurlijk zijn verhaal. Vorige week ben ik er in het verslag aan één voorbij gegaan, maar dat maken we nu even goed. De tekst gaat verder onder de foto’s.

De foto links is natuurlijk Rick, die heb je al een tijdje niet zien korfballen. Niet in wedstrijden tenminste. Begin dit seizoen raakte Rick geblesseerd aan zijn knie, voor de zoveelste keer in zijn korfballoopbaan. Hierdoor moest hij opnieuw zijn best moest doen om te revalideren en terug te keren op het korfbaltoneel. Een vurige wens, die 2 weken gelden in vervulling leek te gaan. Rick zou vermoedelijk weer gaan spelen tegen DOT 2, maar het ging toch weer mis. Niet heel erg mis, maar genoeg om na te denken over hoe nu verder. Onwijs balen. Rick heeft deze week bekend gemaakt te stoppen als korfballer, maar bij de selectie blijven als rechterhand van Robbert. Leiderschap is durven de harde beslissing te nemen en vervolgens te kijken hoe je weer een bijdrage kan leveren aan een succes. Rick bedankt!

De foto’s rechts is het centenbakkie van Eric uiteraard. Foto genomen op 28 september 2013, de op een na laatste competitieontmoeting tussen Animo 1 en Vriendenschaar 1 voordat ze dit weekend weer de degens zouden kruisen. Animo won die wedstrijd met 22-16, later in seizoen won Vriendenschaar met 11-9 in Bodegraven. Een seizoen later deelden de ploegen opnieuw de punten waarbij ieder een zege pakte.
Afgelopen week keerde Eric na een half jaar op zijn lichaam letten weer terug binnen de lijnen als speler van Animo 2. En ook vandaag tegen Wageningen 5 kwam hij weer in actie met Animo 2. Een nieuwe ontmoeting met Vriendenschaar komt voor Eric nog te vroeg maar mijn gok is dat hij dit seizoen nog minuten gaat maken in Animo 1. De man is op zijn weg terug, welkom terug!

Goed, de mooie praatjes weer gehad. We gaan door naar de wedstrijden. Animo’s selectie kende een “gesplitst” weekend want Animo 2 speelde in Wageningen tegen het 5e team en Animo 1 speelde belangrijke kraker tegen Vriendenschaar in Bodegraven. Gelukkig sloten de wedstrijden goed op elkaar aan qua tijd waardoor het 2e team door kon rijden naar Bodegraven. Maar goed, Animo 2 moest eerst zien af te rekenen met Wageningen 5.

Animo 2 zwijnt tegen Wageningen 5
Met drie zeges op zak kon Animo met een goed gevoel op weg naar de tegenstander die tot op heden slechts 1 overwinning pakte. Coach Robbert koos ervoor om de meeste ervaring op de bank te zetten en zijn jongste speler plus opa Herbert (die zijn rollator in de kleedkamer parkeerde) het veld in te sturen. Voor je beeldvorming 7 spelers met het geboortejaar binnen de range van 2001 en 2004 en dus 1 uit 1989.
Animo ging dus aan de slag met al het jonge grut, Wageningen 5 had ook een leuke mix van jong en oud dus het was interessant om te zien hoe beide ploegen elkaar zouden gaan bestrijden. De thuisploeg opende de score in de mooie eigen hal met paarse vloer en witte belijning. Animo pareerde naar 1-1 maar daarna viel het al gauw stil aan onze zijde. Met veel goede bedoelingen werden er kansen gecreëerd maar ook makkelijk weggegeven in de verdediging. Omdat Animo geen doelpunten maakte kwam het initiatief al gauw in de handen van Wageningen te liggen want zij wisten met enige regelmaat wel de korf te vinden, met name door kansen rond de korf. Zou liep de score langzaam op… 2-1, 3-1, 4-1, 5-1. Maar Animo bleef vlak spelen met weinig echt goede dingen… 6-1, 7-1. Plotseling viel er weer een schot in, maar de bank aan Animo-zijde was toen al in beweging gekomen en aangesproken. Nog voor rust lukte het Animo om los te komen uit de korfballende nachtmerrie waar het in vast zat en verkleinde de afstand naar 4 doelpunten achterstand. Ruststand 9-5, teleurstellend.
De teleurstellign sprak coach Robbert ook uit in de rust en spoorde zijn team aan om meer te laten zien met meer beweging en betere keuzes. Met deze mededeling ging Animo van start aan de tweede helft. Binnen 10 minuten trok Animo door scherp te schieten de wedstrijd weer in evenwicht tot verbazing van Wageningen, dat voor rust geen glimp opgevangen had van Animo’s capaciteiten. Beide ploegen wisselden aardig door gedurende wedstrijd waardoor ze allebei telkens weer moesten zoeken naar het uitspelen van de juiste poppetjes. Wageningen trachtte de voorsprong weer teug te pakken nadat Animo voor het eerst de leiding pakte op 9-10. Dat lukte want met twee doelpunten schoof Wageningen de neus weer naar voren (11-10), het was echter toen al duidelijk dat Animo het beste van het spel had en door het eerste doelpunt van Eric na lange tijd wachten werd het weer 11-11. Animo moest toen op zoek naar de overwinning en dat lukte met 2 goede aanvallen waardoor Animo het gaatje 2 maakte (13-11). Wageningen startte nog een zeer serieus offensief maar kwam door het uitspelen van de wedstrijd door Animo nooit tot het maken van de gelijkmaker. 13-12 gewonnen, knappe comeback maar huiswerk voor later.
Kers op de taart was de nederlaag van HKC (U) 2 bij DOT 2 waardoor Animo nu alleen aan kop staat.

Animo krijgt de turbo niet op volle toeren maar wint wel topper van Vriendenschaar
Animo 1 stond natuurlijk aan kop na drie wedstrijden, maar trof dit weekend een tegenstander die ook 3 wedstrijden won en op doelsaldo de tweede plaats bekleedde. Runner-up Vriendenschaar ontving Animo in Bodegraven en daarmee kon de clash beginnen tussen twee ploegen die in competitieverband dit seizoen nog niet verloren hadden. Zowel Animo als Vriendenschaar staan soeverein aan kop in de veldcompetitie zonder een wedstrijd verloren te hebben en kwamen ook de eerste drie speelronden zonder kleerscheuren door. Enig verschil was dat Vriendenschaar zichzelf voorafgaand aan de wedstrijd in de underdogrol drukte door te stellen dat Animo de absolute titelfavoriet is. Ach ja, wie de jas past trekke hem aan!
In Bodegraven pakte Animo meteen het initiatief af van de thuisspelende ploeg en opende de score (0-1), Vriendenschaar liet in het eerste kwartier van de wedstrijd goed mee met Animo en liet zien dat het een ploeg is om rekening mee te houden. Met veel snelheid en zuiverheid probeerde het Animo zo goed mogelijk partij te bieden (7-8) maar het kon in het laatste 10 minuten van de eerste helft niet volhouden. Animo leek steeds meer in de wedstrijd te groeien en leek langzamerhand op volle toeren te komen. Met een serie van 6 doelpunten op rij groeide de achterstand van de thuisploeg gestaag, ondanks dat ze toch gevaarlijk bleven tussen de verdedigende linies van Animo (7-14). Het lukte Vriendenschaar voor rust nog om het verschil naar 6 doelpunten verschil terug te brengen waardoor er een ruststand van 8-14 werd bereikt.
Toch was er voor coach Niels voldoende reden om de boel in de rust op scherp te zetten, want een mogelijke verslapping zou direct de terugkeer in de wedstrijd betekenen van Vriendenschaar. Dat op scherp zetten lukte helaas onvoldoende in de rust want Animo kwam moeizaam de kleedkamer uit en de tegenstander vond hernieuwde kracht om Animo het vuur aan de schenen te leggen. De wedstrijd was op het scherpst van de snede en dat was in alle acties van spelers te proeven. Vriendenschaar verkleinde al snel de opgelopen achterstand naar 3 punten verschil (13-16) waardoor het momentum leek te verschuiven naar de thuisploeg die daarbij ook gesteund werd door het thuispubliek. Op dat moment plaatste Animo een zwaarbevochten maar sterke tussensprint met doelpunten van de sterk spelende Ivo en in de eerste helft ingevallen Alko waardoor er een 13-20 tussenstand op het scorebord verscheen. Animo leek daarna de wedstrijd te willen consolideren maar leek daarmee zichzelf langzaam in de vingers te snijden. De strijdlust bij Vriendenschaar bleef aanwezig en het tempo aan Animo-zijde zakte weg waardoor Vriendenschaar zich opnieuw aan Animo op kon trekken. Het tandvlees van Animo was sinds lange tijd weer te zien en dat maakte een iedere Animo-supporter die de wedstrijd aanschouwde ietwat zenuwachtig, maar ondanks dat de slotfase van ons vlaggenschip geen weelde kende was het scoren van nog 3 doelpunten voldoende om de tegenstander te beteugelen (20-23).

Met deze overwinning drukt Animo deze concurrent naar beneden en blijft het zelf aan kop, gevolgd door het nog eveneens ongeslagen Reeuwijk. Maar goed, daar gaan we nog even niet aan denken. Aan het Kerstdiner zitten zowel Animo 1 als Animo 2 goed aan tafel want beide ploegen staan aan kop van de competitie. Laten we hopen dat 2023 een succesvol jaar mag zijn, want dan zijn we terug!