, , ,

“No Glory” voor Sparta in Geldermalsen

In de derde speelronde moest de selectie van Animo in eigen huis aantreden tegen de selectie van Sparta uit Nijkerk. Tien jaar geleden speelden de ploegen voor het laatste tegen elkaar. Animo 2 koestert vanuit die tijd nog gemengde gevoelens. Animo won in Nijkerk maar ging in Geldermalsen onderuit. Animo 1 heeft een nog mindere balans tegen Sparta 1. In Nijkerk, waarvan we nog bewegende beelden hebben (met actieve spelers Ivo en Herbert), kwam Animo in een relatief spannende wedstrijd in de slotfase tekort om Sparta te bedreigen. In Geldermalsen was het een heetgebakerd potje waarbij de lichtsensoren in De Randhorst een moeilijke dag hadden want die vielen tijdens de wedstrijd meerdere keren uit. Animo vocht destijds met hand en tand om de punten in huis te houden tegen latere kampioen Sparta. De wedstrijd eindigde toen in een 16-16 gelijkspel waarmee de coach van de tegenstander destijds allerminst tevreden mee was en zich de uitspraak liet ontlokken dat het uitvallen van de lichten een trucje was van Animo om de wedstijd te beïnvloeden. Maar goed, vergeten en vergeven. Nu, 10 jaar later troffen Sparta 1 en 2 2 Animo-teams die twee gewonnen wedstrijden koesterden. Zowel Sparta 1 als 2 verloor er al 1 in de zaal. Het was aan Animo om de ongeslagen status te handhaven.

Animo 2 pakt 3e zege op rij
Met 2 zeges op zak mocht Animo deze week dus aantreden tegen Sparta 2, dat met een piepjong team De Randhorst betrad. Nu heeft Animo ook de nodige jonge krachten in de gelederen maar de gemiddelde leeftijd van de tegenstander leek ergens rond de 20 jaar te liggen. Het was aan Animo om deze jonge Goden te beteugelen. Dat lukt in de beginfase van de wedstrijd aardig want al snel kwam Animo op een 2-0 voorsprong kwam, daarna stokte het even waardoor ook Sparta in de wedstrijd kon komen. De voorsprong werd weggeven en de tegenstander nam een minieme voorsprong op 2-3. Tot 4-4 hielden de ploegen elkaar in evenwicht waarna Animo het veldoverwicht langzaam begon door te zetten in de score. Sparta bleef voornamelijk gevaarlijk in snijposities rond de korf, maar Animo kreeg daar een steeds beter antwoord op. Ook had de scheidsrechter van dienst, die een uitstekende pot floot, het in de smiezen. Animo kwam voor rust echter niet verder weg dan 2 punten verschil, hoewel er meerdere keren een aanzet gemaakt werd naar een grotere marge. De rust werd daarom bereikt met een 12-10 tussenstand.
In de rust werd de verdedigende organisatie even doorgenomen om zo de wedstrijd nog verder Animo’s kant op te laten vallen. Coach Robert roemde de variatie van doelpunten die in de 1e helft gevallen waren en spoorde zijn ploeg aan om dat door te zetten in de tweede helft.
Dat lukte ook, want Animo kwam een stuk scherper uit de verf dan de tegenstander na de onderbreking. Want na 6 opeenvolgende doelpunten van de thuisploeg kwam Sparta pas tot scoren waardoor het pleit al snel beslecht werd (17-11). Daarna scoorde Animo mee met de tegenstander en kon het een nieuwe overwinning bijschrijven bij een 20-15 eindstand.
Met deze overwinning heeft Animo de 2e plaats in handen, op doelsaldo achter koploper HKC (U) 2 en kan volgende week met een overwinning op Wageningen 5 weer een goede stap zetten.

Spartaans optreden Animo nekt Sparta
Wie de naam Sparta hoort kan denken aan de voetbalclub in Rotterdam, maar ook aan het Griekse volk dat in de (fictie) film 300 in 2006 een podium kreeg om te shinen. De strijdkreten van Koning Leonidas, gespeeld door Gerald Butler, gingen de wereld over. Een daarvan was “Spartans! Prepare for Glory!”. We zullen het niet te weten komen vermoed ik, maar wellicht dat Sparta vanuit Nijkerk zich ook voorbereidde op een dergelijke strijd met Animo. Een herbeleving van de slag bij Thermopylae tegen de legers van Xerxes om de huid zo duur mogelijk te verkopen, maar dan in Geldermalsen.
Deze illusie werd Sparta in de eerste 10 minuten van de wedstrijd ontnomen. De ploeg werd vrijwel meteen uit de kleren gespeeld, harnas, helm, schild, zwaard en speer werden door Animo van het Spartaanse lijf afgeslagen. Het stond zo 8-0 en de wanhoop droop al van de gezichten van de tegenstander af. Dit was geen Spartaans optreden van de gasten, maar van thuisploeg Animo!
Met de openingstreffer van Sparta (8-1) ging de storm ietsje liggen in De Randhorst, maar het basisniveau van Animo was Sparta veel te gortig. Sparta leek in de eerste helft ietsje te groeien in de wedstrijd, maar kon nauwelijks een vuist maken in de aanval. Animo denderde ondertussen door en had na 20 minuten een 15-3 voorsprong op de scoreborden staan. Sparta kende vervolgens een sterke periode en scoorde 3 maal op rij waardoor een 15-6 ruststand in de maak leek. Echter sloeg Animo hard terug in de laatste 2 minuten met 4 doelpunten. Ruststand 19-6.
Degene die een paar weken geleden in Ede waren wisten dat een nieuwe monsterscore tot de mogelijkheden behoorde als Animo hetzelfde niveau zou vasthouden in de 2e helft. In Ede zakte het in de tweede helft wat weg maar de eigen Randhorst brengt toch vaak nog wat extra krachten naar boven. Het was ook Animo dat de score weer opende na de rust met 3 doelpunten op rij (22-6). Sparta kende vervolgens weer een aardige fase met 3 doelpunten tegenover 1 van Animo maar moest daarna weer duidelijk capituleren onder druk van Animo (23-9). De doelpuntenhonger (of bloeddorstigheid… je mag het zeggen) bleef aanwezig en Animo scoorde nog maar eens 6 maal achter elkaar met doelpunten van invallers Jasmijn en Ivo. De slotfase van de wedstrijd was wat lastiger voor de thuisploeg, maar Sparta zat Animo begrijpelijkerwijs niet meer in de weg. De wedstrijd werd uitgespeeld naar een 32-11 eindstand. Een nieuwe zege met minimaal 30 doelpunten van Animo, ongekende weelde.

Volgende week spelen Animo 1 en Animo 2 een uitwedstrijd, ook niet op dezelfde locatie. Animo 2 gaat in Wageningen spelen tegen het 5e team van de plaatselijk vereniging (Wageningen), de huidige nummer 5 van de ranglijst. Animo 1 gaat op bezoek in Bodegraven bij Vriendenschaar, deze tegenstander heeft ook zijn eerste 3 wedstrijden gewonnen. Het is aan Animo om deze concurrent af te schudden!