Opinie: Nederland weer wereldkampioen korfbal

Fanzone

omhoog
15 fans

Wellicht zit je nog een ver buitenland en heb je de koppen op korfbal-nieuws vermeldende websites al gezien. Afgelopen zaterdag werd TeamNL Korfbal maar weer eens wereldkampioen in Durban, Zuid-Afrika. Voor vele de verwachte uitkomst van het toernooi waarbij België weer als laatste hobbel fungeerde. Proficiat, het is weer gelukt! 

Nederland links laten liggen
Voor het eerst in de geschiedenis deden er 20 teams mee aan het wereldkampioenschap, wat aangeeft dat de korfbalsport in de breedte groeit. Omdat we allemaal roepen dat het korfbal toch maar eens een olympische entree moet maken zal er toch nog een hoop moeten gebeuren. We zijn natuurlijk blij dat Nederland altijd (op 1991 na) de beste van de wereld is maar wordt het niet eens tijd voor afwisseling. De spannende halve finale tussen België en Chinees Taipei spreekt toch veel meer aan dan de uitgestreken gezichten van onze internationals en de bondscoach die pretenderen dat ze alles geven en het maximale eruit halen qua attractiviteit maar uiteindelijk met twee vingers in de neus het toernooi winnen. Natuurlijk moet Nederland voorop gaan in de promotie van de korfbalsport, maar ligt de focus van bijvoorbeeld korfbal.nl niet te veel op onze Hollandse korfballers? Ook de toernooisite geeft wel een kleine verdieping bij de deelnemende teams, echter blijft het daarbij! Waar zijn de achtergrondstukken bij de andere korfballanden die deelnemen aan dit toernooi? Als er dan iets gezegd wordt over de andere landen dan is het vaak een hooggeplaatste Nederlandse korfbalbobo. Waarom interviewen we geen spelers van bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland of Chinees Taipei om eens te kijken wat daar allemaal speelt en hoe de deelname tot stand gekomen is? Laat Nederland links liggen of besteed meer aandacht aan de andere landen! Dit zou bijzonder veel helpen bij de beeldvorming in Nederland over de andere landen, want een flater zoals Facebook-community NLKorfbal maakte na de zege van Nederland over Nieuw-Zeeland kan natuurlijk niet.*

*Het bericht is in al door de redactie verwijderd, maar na de zege op de Kiwi's (Nieuw-Zeeland) plaatste de redactie een foto met een vertrapte kiwi. Wat natuurlijk ongepast is gezien de status van korfbal in de wereld. We hebben de kiwi's en alle andere landen hard nodig om die olympische droom waar te maken. Ik bedoel, we zitten nog niet op het niveau van voetbal waarin landen elkaar haten en aartsvijanden zouden zijn.

World Games (Niet-Olympische Spelen)
In 2021 zijn de beste 8 landen geplaatst voor de World Games, het is natuurlijk 100% zeker dat Nederland zal zegevieren over 2 jaar. De vraag is alleen of België de 2e plaats vast kan houden gezien de nipte winst in de halve finale, het gat tussen onze Zuiderburen en de rest van de korfbalnaties wordt kleiner en kleiner waardoor Nederland steeds verder op het voetstuk komt te staan. Dat is niet gunstig voor de ontwikkeling van de sport. Het is te hopen dat Nederland haar steentje blijft bijdragen om in de deelnemende landen de sport door te blijven ontwikkelen om ook daar een competitie op te zetten die op nationaal niveau gespeeld kan worden. Of wellicht eens een landentoernooi organiseren waar Nederland niet met de beste spelers aan meedoet? 

Mocht jij er in ieder geval spannende ideeën op nahouden, meld je dan even bij de KNKV of IKF. Want de olympische droom lijkt ver weg met Nederland als absolute alleenheerser in het korfbal.