,

Kennis maken met… Niels Helmond

Op 15 maart communiceerde Animo dat Niels Helmond de nieuwe hoofdtrainer van de seniorenselectie is vanaf komend seizoen. Vandaag kan in dit artikel verder kennis maken met Niels, voor zover je hem nog niet kent. Lees met ons mee!

Stel je even kort voor, wie is Niels in het dagelijks leven?

Ik ben getrouwd met Jessica en vader van Sander en Matthijs. Inmiddels ben ik 43 jaar. We wonen in Culemborg. Ik werk als Manager Kwaliteit, Arbo, Milieu bij Terberg Machines.

Kan je een samenvatting geven van je actieve korfbal carrière?

Gestart in de jeugd bij SGV (met oa Ingar) en aansluitend 5 jaar in SGV 1 gespeeld. In 2001 bij Animo gekomen en 8 jaar in Animo 1 gespeeld. Daarna nog paar jaar in Animo 3.

In het verleden heb je veel jeugdteams getraind binnen onze vereniging, wat is je bijgebleven?

Veel leuke herinneringen! Samenwerken met enthousiaste, talentvolle korfballers. De ontwikkeling van spelers. De kampioenschappen en de jaren in de Hoofdklasse met C1 en B1. De kampioenschappen van Nederland voor districten (C1, B1, A1) waren superspeciaal. De kampioenen in de 1e klassen speelden een toernooi op 1 dag waar ook promotie naar Hoofdklasse van afhing. Vaak met heel veel Animo aanhang! Maar hoogtepunt was toch wel de beslissingswedstrijd met de B1 tegen Elburg om het kampioenschap in de 1e klasse. In een volle sporthal in Wageningen was het een tactische, superspannende wedstrijd die we, na verlenging, met 13-11 wonnen.


Dat je vanaf komend seizoen hoofdtrainer/coach van Animo bent, hoe voelt dat?

Goed! Ik heb er veel zin in.

In seizoen 2017-2018 heb je een rol gehad bij onze selectie voordat André Quint en Arjan van Doorn de teugels overnamen. Hoe heb je dat toen ervaren?

Dat was leuk. Ik had toen weinig tijd, maar reageerde op de hulpvraag van de TC (selectie zat last minute zonder trainers). Sfeer en inzet selectie was super. Hoe ik terugkijk op die periode heeft een grote rol gespeeld in mijn besluit om komend jaar de uitdaging met Animo 1 aan te gaan.

Hoe kijk je nu tegen onze seniorenselectie aan? Wat verwacht je?

De selectie heeft een mooie mix in leeftijd, ervaring en achtergrond. Ik wil een gevarieerd, attractief spel spelen dat aansluit bij deze selectie.

Hoe zou je jezelf omschrijven als trainer/coach?

Rustig maar fanatiek. Ik hanteer een duidelijk visie met ruimte voor creativiteit. Ik houd van inbreng van spelers en open communicatie. Ik verdeel mijn aandacht over zowel het team als geheel als op de individuele spelers.

Veld of zaal?

Qua spel en sfeer is er niets mooier dan een volle sporthal.  Maar qua verenigingsgevoel en derde helft gaat er niets boven het veld (wel graag droog en weinig wind) 🙂

Heb je nog tips voor jonge Animoërs die het beste uit zichzelf willen halen?

Combineer plezier met de wil om jezelf te verbeteren. Zowel de dingen die je goed kan, als je minder sterke punten. Kijk en leer van anderen, dit kan een speler/speelster uit de selectie zijn, maar ook een goede tegenstander.