, , ,

Animo laat HKC gedesillusioneerd achter in Utrecht

Na het kampioenschap van Animo 1 afgelopen week was het even uitbollen op de dinsdagavondtraining in de opeens bijzonder kale zaal van De Randhorst, want was geen sfeer meer, geen slingers, ballonnen, vlaggen, Vakkie A en al het toegestroomde publiek. Het was weer… business as usual. Het kampioenschap van het vlaggenschip zorgt er wel voor dat de focus nu ligt op het slotstuk van de competitie van Animo 2 dat de jacht nog steeds maakt op koploper Juliana 2 om mogelijk nog een titel bij te schrijven dit zaalseizoen.
De tegenstander van dit weekend was de selectie van HKC. HKC 2 stond voorafgaand op de ontmoeting met ons 2e op de 3e plaats op slechts 2 wedstrijdpunten achterstand. De 3e plaats werd door HKC een week eerder overgenomen van DOT 2, dat daarmee de titelkansen zag verdwijnen. HKC zal nog theoretische mogelijkheden gezien hebben en moest daarvoor winnen van Animo 2. De ontmoeting tussen de vlaggenschepen was een er 1 tussen de kampioen (Animo) en de degradant (HKC), beide ploegen konden daarom ook vrijuit spelen… En dat hebben we geweten.

Animo 2 lijnt zich op voor do-or-die wedstrijd tegen Juliana 2 door overwinning op HKC 2
Na de gelukkige en nipte zege tegen Wageningen 5 kon Animo weer opgelucht adem halen maar ook kritisch kijken naar de minpunten uit die wedstrijd. Met HKC trof Animo een tegenstander die een enorme fan is van functioneel spelen, wat ook sterk gehanteerd werd door Wageningen. Animo wist dat het dus beter voor de dag moest komen in Utrecht.
Dat lukte ook want captain Marco nam zijn ploeg met 2 doelpunten bij de hand en zette een 0-2 voorsprong op het scorebord, HKC counterde en hield Animo op schootsafstand maar wist niet door te drukken naar een voorsprong na een 3-3 gelijke stand. Animo hield daardoor het initiatief maar wist niet los te komen van de tegenstander. Er ontstond hierdoor al vroeg in de wedstrijd een gespannen sfeer want Animo moest knokken om voor de tegenstander te blijven. Op 6-6 vonden de ploegen elkaar weer in de score en was het belangrijk wie voor rust het mentale voordeel zou pakken in de slotminuten. Na de 7-7 was het moment dan daar en Animo wist gelukkig net door rust een tikkie uit te delen voor met een 7-8 voorsprong de kleedkamer op te zoeken.
In de rust werd er uitgebreid stilgestaan bij het onschadelijk maken van de sterke punten van de tegenstander door de juiste verdedigende keuzes te maken om meer druk te krijgen op de aanval van HKC. Animo opende de tweede helft de score en bracht de marge weer naar 2 doelpunten en later ook naar 3 doelpunten verschil voor het eerst in de wedstrijd. HKC probeerde het te repareren op 8-10 maar kreeg vervolgens het deksel op de neus omdat Animo twee keer doel trof en zichzelf een ruimere marge aanmat (8-12), daarmee leek het verzet van de tegenstander iets te versterken want HKC bleef kansen ruiken om Animo pijn te doen. Animo pareerde die aanvallen in de minuten erop volgend goed (10-14), maar HKC bleef aandringen en Animo verloor toch de controle en zag HKC weer terugkeren in de wedstrijd. Met drie punten op rij was het opeens weer spannend in de verder sfeerloze hal op Hoograven in Utrecht (13-14). Animo liet zich echter niet van de wijs brengen en liet zien dat het voor de titel knokte en zette HKC opnieuw op 3 doelpunten achterstand (13-16). De wedstrijd werd vervolgens wat meer vertraagd en Animo liet HKC niet meer dichterbij komen dan 2 doelpunten en won uiteindelijk de wedstrijd met 15-18. Een sterke prestatie!

Met inmiddels de wetenschap dat Juliana 2 een punt liet liggen in Ede tegen Reehorst’45 2 (21-21) deed Animo belangrijke zaken met het oog op de titel. Bij een zege van Juliana had Animo komende week met meer dan 4 doelpunten verschil moeten winnen van de koploper. Door het gelijke spel van Juliana is dat er nu vanaf omdat Animo de lijstaanvoerder tot op 1 wedstrijdpunt naderde. Een zege in De Randhorst tegen Juliana kan Animo een mogelijk beslissende voorsprong opleveren in strijd om het kampioenschap!

Animo begraaft degradant HKC met 45(!) treffers
Met de titel op zak kon Animo toewerken naar het treffen met HKC dat exact het tegenovergestelde presteert als Animo. 11 wedstrijden, 11 verliespartijen en is daarom dus degradatie. HKC is niet opgewassen tegen de ploegen in deze klasse en trof dus in wedstrijd 12 voor de tweede keer Animo. In Geldermalsen werd HKC redelijk gespaard door Animo in het eerste speelweekend in 2023 (29-13) en HKC hoopte wellicht om de schade zo beperkt mogelijk te houden. Animo kende echter de uitdaging van het oproepen van de motivatie om het beste te maken van de wedstrijden die nog komen na de formidabele prestatie dat promotie naar de overgangsklasse opgeleverd heeft. Werk aan de winkel voor coach Niels en zijn ploeg om dat voor elkaar te boksen.
In de eerste minuut opende Animo de score tegen HKC waarna de thuisploeg de stand gelijk trok (1-1). Animo regeerde echter in alle opzichten en zette een ritme van een doelpunt per minuut in en hield dat vol tot de 13 minuut waarbij het dus op een schema van 50 doelpunten zat. (5-13) HKC scoorde dus mee in de marge en kon het Animo nauwelijks moeilijk maken. Animo verloor vervolgens op het schema van 50 maar stoomde desondanks lekker door in richting de rust met veel variatie over alle schijven. Het kreeg daarbij ook nog af en toe bijval van de dienstdoende scheidsrechter die op momenten zeer pietluttig maar consequent floot. HKC maakte domweg meer fouten waardoor Animo eenvoudig strafworpen mee kreeg. Animo mocht er gedurende de wedstrijd 11 verzilveren (en 1 misser), HKC maakte er ook 4 maar noteerde ook een aantal missers. Soeverein liep Animo naar een 9-22 ruststand en kon voornemens gaan maken om bijvoorbeeld 40 doelpunten te gaan maken. HKC had op hetzelfde moment waarschijnlijk het liefst de douche op gaan zoeken en een akkoordje gesloten met Animo om de stand zo te houden en de kampioen met 2 punten naar huis te laten gaan. Dat gebeurde uiteraard niet, want de twede helft werd gewoon ingefloten door de scheidsrechter, die ook het nodige werk had aan de jurytafel die de schotklok herhaaldelijk te vroeg liet starten. Wellicht was het om HKC te ondersteunen om de aanvallen van Animo in te korten, maar Animo ging nimmer door de schotklok heen.
Echter ging het vlak na de rust een stukje stroperiger, HKC opende de score in de tweede helft en Animo leek een stukje scherpte kwijt te zijn. (10-27 na 9 minuten spelen in de tweede helft). Echter groeide de moedeloosheid en frustratie bij de thuisploeg gestaag door de uitzichtloze wedstrijd en de manier van optreden van de leidsman. Als er sprake was van momentum bij HKC dan was dat eigenlijk weg in de tweede helft. Animo rechtte de rug (voor zover dat nodig was) en begon vervolgens weer in een verschrikkelijk tempo de korf te vinden en bracht het “showmanship” op een hoger niveau. Met name de laatste 11 minuten van de wedstrijd na een 15-31 tussenstand werd HKC gedecimeerd en was de enige optie die de thuisploeg had om de stormkelder op te zoeken en stil te blijven zitten tot het huis er vanaf gewaaid was. Dat huis ging eraf want met nog 14 doelpunten van Animo werd er een 17-45 eindstand bereikt.

Na de wedstrijd werd de mentaliteit van Animo geprezen maar werd er ook dank uitgesproken over het feit dat Animo gelukkig niet kampioen werd in Utrecht, want dat was werkelijk geen bal aan geweest mede dankzij het gebrek aan publiek en een open kantine. Die 45 doelpunten zijn ongekend, maar leveren slechts 2 punten op. Animo moet nog 2 wedstrijden winnen om het zaalseizoen ongeslagen af te sluiten.

Komende zaterdag
Dit weekend wacht een dubbele confrontatie met de selectie van Juliana uit Oud-Gastel. Voor Animo 2 staat deze wedstrijd als de wedstrijd van het jaar te boek want Juliana 2 moet verslagen worden om opnieuw koploper te worden en poleposition te staan voor het kampioenschap. Een verliespartij betekend dat Juliana kampioen is, een gelijkspel maakt Animo afhankelijk van Juliana in de laatste speelronde. Winnen is dus veruit de beste optie!

Animo 1 treft Juliana 1 dat in de middenmoot bivakkeert en niks te winnen of te verliezen heeft.