,

Afscheid van Wim Jansen

Vandaag, donderdag 10 juni, vierden we een heuglijk feit maar hebben we ook afscheid genomen van hoofdtrainer Wim. Voor het eerst sinds oktober 2020 stond de volledige selectie zoals hij was weer op het veld met elkaar en tegen elkaar in een partijvorm. Een schrale troost na het volledig lamleggen van de competitie, een tijdje niet trainen en daarna in verdeelde groepen (27- en 27+). Toch was het goed om weer binnen de lijnen zij aan zij te staan en ondanks de onwennigheid weer met zijn allen “ervoor te gaan”, ook al was het slechts een partij tussen Animo 1 en Animo 2.

Al eerder communiceerde Animo dat de samenwerking met Wim aan het einde van het seizoen zou stoppen en later werd bekend gemaakt dat Niels Helmond zijn opvolger zal zijn. Nu was het moment toch daar dat er voor de tweede keer een einde kwam aan het tijdperk Wim Jansen. Een wederom succesvol tijdperk met uitstekende resultaten, net zoals in met name het eerste jaar dat Wim actief was bij Animo (2013). Toen zat het er na twee seizoenen op, maar hij keerde terug in seizoen 2018-2019 bij de club waarbij hij, naar eigen zeggen, zich thuis gevoeld heeft. De bravoure, de energie die de vereniging uitstraalde verleidde hem om aan een tweede periode te beginnen. Het stelde zijn team weer samen met nieuwe gezichten en oude bekenden en ging werken aan het doel om Animo op niveau neer te zetten in de tweede klasse. Dat ging met vallen en opstaan in het eerste seizoen (2018-2019), zowel op het veld waarin Animo geen kampioen werd en in de zaal waardoor het door de beruchte vrije bal van Woudenberg degradeerde uit de tweede klasse was qua doelstellingen niet het beste seizoen maar de stijgende lijn die ontstond werd in het volgende seizoen 2019-2020 keihard doorgetrokken zoals Wim dat graag zag. Animo was fit, op elkaar in gespeeld, er stond een team dat wilde vechten voor elke bal en ploegen kapot speelde in de 3e klasse. In dat seizoen werd er niet verloren, geen van de 19 officiële wedstrijden werd er überhaupt een punt verspeeld. Animo leefde op dat moment op een sportieve wolk en telde in de zaal af naar de kampioenswedstrijd tegen HKC toen Corona voor het eerst roet in het eten gooide. De KNKV was Animo gunstig gezind in een serie onnavolgbare beslissingen, maar het leverde toch twee startbewijzen voor de 2e klasse op in seizoen 2020-2021. Blij waren we, allemaal. Maar de glans is nooit op de prestatie gekomen doordat het uiteindelijk domweg een bestuurlijke beslissing geweest is en het karwei niet afgemaakt is. Dat gevoel bekroop ons na 6 wedstrijden wederom in het voorbije seizoen dat tot een stilstand gebracht werd toen Animo in de 2e klasse net het hoofd boven het riet uit gestoken had. Na een moeilijke start tegen onder andere Duko en Rheko stond Animo op in de uitwedstrijd tegen Tiel’72, met een door Wim en zijn ploeg gedragen strijdplan werd nog maar eens bevestigd dat Animo op dat moment de sterkste formatie had om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Met die klap in de nek van Tiel’72 kon Animo opstomen naar het eerste plekje in de poule na een overwinning op Kesteren. We konden daar niet langer dan een gewonnen wedstrijd tegen Fortissimo van genieten, want daarna ging Nederland dicht, de kantine dicht, het veld dicht, de competitie dicht…

Desondanks moeten we bij elkaar opgeteld de conclusie trekken dat we door kunnen bouwen op het werk dat Wim gedaan heeft binnen de selectie. Hij heeft de ploeg volwassenen gemaakt, een team verder opgestuwd en daarmee de lijn ingezet naar potentieel 1e klasse. Het is nu aan Animo om dat waar te gaan maken waarbij Animo 2 in het kielzog zal moeten volgen. De lijn omhoog gaan we doorzetten met nieuwe moed, ideeën en spelers maar Wim’s energie en inzet (ook tijdens de Corona-tijd) zal voorlopig niet vergeten worden.

Het zit erop, Wim! Je hebt je “ding” gedaan met voor- en tegenspoed. Het zijn keuzes die een hoofdtrainer moet maken om prestatie te halen, aan gezelligheid was er al geen gebrek. Het ga je goed en kom nog een keer langs in Geldermalsen samen met Karin. Succes bij je nieuwe uitdaging in Duiven met Duko! Bedankt voor de afgelopen 3 seizoenen!