, , ,

Aan alles komt een eind…

Deze keer een (wedstrijd)verslag als geen andere uit mijn vingers.

Historisch seizoen
In het laatste speelweekend van seizoen 2022-2023 stond er voor de selectie niks meer op het spel. Animo 1 verspeelde vorige week de ongeslagen status en Animo 2 had nog een minimale theoretische kans om te promoveren, maar meer doen dan winnen van tegenstander DSC 4 was niet mogelijk. Dus we zouden dat wel zien.
Het weekend stond in teken van het afscheid nemen en het vieren van dit prachtige seizoen.

Animo 1
Animo 1 komt volgend seizoen twee keer uit in de Overgangsklasse, een bizarre constatering als je erbij bedenkt dat Animo jarenlang tussen de 2e en 3e klasse pendelde. De stijgende lijn werd in de afgelopen seizoenen (met hier en daar een Corona-onderbreking) ingezet waardoor de selectie qua collectief dichter bij elkaar kwam en ook de kwaliteit omhoog ging. De komst van Jasper heeft natuurlijk de nodige impact gehad maar Animo had het eerste team al goed in de steigers staan met (teruggekeerde) eigen leden die allemaal het beste uit zichzelf wilde halen. Animo heeft zichzelf lang ongeslagen kunnen houden maar dat ontglipte de ploeg in Mijdrecht nipt. De laatste tegenstander, Ready’60, was als degradant afgereisd naar Geldermalsen en wilde er nog een leuke pot van maken. In tegenstelling tot de wedstrijd in Roermond waarin Animo bijzonder slecht presteerde en Ready’60 het tempo zo laag mogelijk probeerde te houden om de schade te beperken. Maanden later was Animo toch weer ruim te sterk en eindigde de wedstrijd in een 26-16 overwinning na 17-8 ruststand.
Met deze laatste zege won Animo dus 27 van de 28 gespeelde wedstrijden in competitieverband, werd 2 keer kampioen en legde prachtige cijfers over. Smet was het verlies van Alieke gedurende het seizoen, maar zij is nog steeds nauw betrokken bij de selectie.

Wat in de toekomst ligt is dan de dubbele uitdaging in de Overgangsklasse waarbij Animo zeker getest gaat worden. Als je kritisch kijkt naar de seizoenprestaties van het vlaggenschip dan moet je constateren dat Animo in de zaal veel makkelijker aan doelpunten kwam en wedstrijden eenvoudiger naar zich toetrok, terwijl er in de zaal op papier op een hoger niveau gespeeld werd. Dit aandachtspunt zal ook coach Niels opgevallen zijn en hij zal een plan moeten smeden om zowel in de zaal als het veld optimaal te presteren. We gaan uiteraard zien of hij daar samen met zijn ploeg in gaat slagen.

Animo 2
Animo 1 schreef natuurlijk historie, maar ook Animo 2 deed een flinke duit in het zakje afgelopen zaalseizoen. Met het kampioenschap in de reserve 2e klasse deed Animo iets wat nog nooit eerder lukte. Dat ging niet zonder slag en stoot want de eerste weken van het seizoen waren lastig voor de gemengde groep die zich Animo 2 mocht noemen. In de zaal begonnen echter de puzzelstukjes in elkaar te vallen met als hoogtepunt de cruciale zege op Juliana 2 in de voorlaatste competitieronde en een week later het kampioenschap. Ook kloppen er een aantal jongere spelers op de deur bij Animo 1 zodat coach Niels mogelijkheden had om zijn reservebank met ervaring en talent te vullen. Ook Animo 2 kende wat tegenslag met het wegvallen van Rick als speler, maar kreeg daarvoor een extra coach terug. Rick en Robbert vormden een nieuw koppel en zien we ook komend seizoen terug langs de lijn. Animo 2 stond ook Nicole definitief af aan het vlaggenschip en moest door selecteren als het om de herenbezetting ging. Een bewogen jaar met een laatste wedstrijd tegen degradant DSC 4 waarvan Animo in eerste veldhelft nog verloren had. Animo had echter in de zaal en de restant van het veld laten zien dat er heel wat veranderd was in de tijd tussen het eerste treffen met DSC en nu in Geldermalsen. Er werd dan ook een ruime 15-7 overwinning bijgeschreven waardoor Animo 2 in de tweede veldhelft alleen verloor van kampioen Tilburg 2. Wat natuurlijk netjes is en de ploeg eindigde op een 3e plaats achter nummer 2 Rust Roest 3 die al twee keer werd getroffen voor de zaal. Komend seizoen zal het vizier op optimaal presteren op het veld (met mogelijk een kampioenschap) en handhaving in de zaal als debutant in de reserve 1e klasse. Ook dat gaan we beleven.

Afscheid
Afscheid nemen deden we ook aan het einde van het seizoen. Stiekem namen we al afscheid van Alieke, die waarschijnlijk haar talent niet meer kan etaleren op het huidige niveau van de selectie omdat haar knieën dat niet toe kunnen laten. Hetzelfde geld ook voor Rick, al blijft hij dus als coach betrokken bij Animo 2.

Tjerk
Ook nemen we afscheid van Tjerk die na een seizoen in Animo 2 tot de conclusie kwam dat het seniorenkorfbal niet geheel bij hem paste. Ondanks zijn talent met een neusje voor de goal haalde hij onvoldoende plezier uit het korfballen en vond de tijdsinvestering te groot. Uiteraard heel erg jammer dat je jonge speler deze beslissing neemt, maar wie weet bedenkt hij zich nog de komende jaren.

Eric
Met Eric nam Animo afscheid van een gigant, die de laatste seizoenen worstelde met zijn achillespezen die hem te beperkt de vrijheid gaven om voluit te korfballen. Eric speelde dit seizoen nog diverse wedstrijden in Animo 2, maar moest uiteindelijk de handdoek in de ring gooien om zijn lichaam te sparen.
Eric was een ruim decennium een vaste kracht in Animo 1 met een geweldige staat van dienst binnen en buiten het veld. Met zijn snelheid, overzicht en truckballetjes kon hij zichzelf maar ook zeker medespelers altijd in een scorende positie manoeuvreren. Al deed hij zichzelf soms te kort door zelf de bal niet door de korf heen te gooien. Eric mocht afgelopen zaterdag nog één keer shinen in Animo 1 en daarin kwamen alle sterke punten nog eens mooi tot uiting!

Herbert
Het is altijd lastig om over jezelf te schrijven, maar na bijna 16 jaar in de selectie kan ik zeggen dat ik alles heb meegemaakt en met groot plezier beleeft heb. Toen ik in 2008 in de selectie kwam was mijn doel om in Animo 1 te spelen, bij de beste van de vereniging te horen. Ik had niet mogen dromen dat ik zolang binnen Animo 1 mocht acteren en dat het mij als mens ook het nodige gebracht heeft. Afgelopen zaterdag waren ook mijn laatste minuten in Animo 2 en in Animo 1, dat eindigde met een mooie vrije bal om te onderstrepen dat Herbert er met een knal uitgaat!

De verslagenschrijver
Tja…. Ook vele jaren verslagen geschreven voor Animo 1 (en Animo 2). Ook daar komt nu een einde aan. De selectie heeft mij al aangeboden om iedere keer mee te reizen of een abonnement op TeamTV te geven. Die aanbieding beschouw ik maar als compliment voor mijn werk omdat ook dit tot een einde komt. Ik ben er simpelweg niet meer bij.

Vanaf deze plek wil ik iedereen bedanken voor alle reacties, suggesties en feedback op de verslagen. Ik had nooit verwacht dat men op de zondagmiddag reikhalzend uit zou kijken naar mijn gekrabbel op de digitale snelweg. Het doet mij goed dat er zoveel “fans” zijn die nu moeten afkicken in de zomer, met de drang om elke zondag toch even de website van Animo te bezoeken.

Ik hoop oprecht dat de selectie komend seizoen alsnog verslagen gaat schrijven (of niet, Jasmijn??) en dat jullie wekelijks een inkijkje gaan krijgen zonder dat je eventueel de wedstrijd gezien hebt. Zo blijft iedereen betrokken bij de hoogste seniorenteams binnen de vereniging!

Vanaf hier wens ik de selectie het beste toe voor het komende seizoen en ik hoop iedereen de komende weken nog te zien bij het vieren van ons 75-jarig bestaan. En uiteraard zal ik een plekje gaan zoeken om plaats te nemen om zo nu en dan een wedstrijd van de selectie (of andere teams) mee te pakken!

Bedankt en groet,
Herbert